A minőségi gyógyítás elmélete és gyakorlata
Nemzeti konzultáció papíron és weben

Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
A háziorvosi és szakorvosi gyakorlat mindennapi kérdései

Nyaki fájdalom, cervicobrachialgia a háziorvosi gyakorlatban

Korda Judit dr., Országos Reumatológiai és Fizioterápiás Intézet, Budapest

Megjelent a Praxis 2012. 1. számában.

A nyak az egyik legkomplexebb és legmozgékonyabb ízületi struktúránk. 600 mozdulatot végez óránként éber és alvó állapotban egyaránt, a hely- és helyzetváltoztatás, a vizuális, az akusztikus és olfaktorikus érzékelés irányainak beállítása, a gesztikuláció, az emóciók kifejezése és az étkezés kapcsán. Érthető, hogy a jelentős igénybevétel gyakori panaszokhoz vezet. A nyaki fájdalom és cervicobrachialgia jórészt mechanikai eredetű, átmeneti, specifikus ellátást nem igénylő elváltozásokra vezethető vissza. Néhány napos pihenés, gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító, izomlazító gyógyszerek adására megoldódik, de ritkán komolyabb, esetenként sürgős ellátást igénylő betegség áll a háttérben. A háziorvos feladata a banális esetek kezelése és a specifikus kivizsgálást, ellátást igénylő betegek kiszűrése, megfelelő továbbirányítása.

A cikk további részét csak előfizetőink olvashatják.

Kérjük jelentkezzen be, vagy regisztráljon oldalunkon!
Bejelentkezés
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.

A praxis.hu a Magyarországi Praktizáló Orvosok Szövetsége (MAPOSZ), a Tanúsított Rendelők TörzsPraxisKöre, a Praxis folyóirat, valamint a Páciens magazin egyesített, közös web rendszere.

A MAPOSZ oldala orvosoknak szól, regisztráció után lehet a rendszerbe belépni. Az oldal tartalmazza a MAPOSZ legfontosabb dokumentumait, okmányait. Megtalálhatók a legfontosabb egészségügyi, egészségpolitikai információk. Moderált fórumban minden orvosnak módja nyílik az építő, „hogyan inkább igen” indíttatású hozzászólásokhoz. Közöljük a következő egy hónap eseményeinek, konferenciáinak meghívóit. A lezajlott eseményekről rövid, tárgyszerű beszámolókat készítünk.

A Praxis oldalán a Praxis folyóirat interaktivitást biztosító webes variációja szolgálja olvasóinkat. Sok olyan információ kerül ide, ami a papír alapú újságban nem kezelhető, mint például az orvosi-szakmai értelmező szótár lexikon-jellegű segítsége. De ide tartoznak a számítást feltételező adatok-eredmények működtetése. (pl. BMI, kalória számítás, stb). Ez az oldal tehát más, mint az újság, a kettő egymást teljesebbé téve kiegészíti.

A Páciens oldala bárki számára elérhető, hiszen egyrészt szolgálja a páciensek laikus érdeklődését, másrészt segíti az orvost páciens edukációs tevékenységében.

A TörzsPraxisKör oldalai részben bárki számára elérhetők, két okból. Egyrészt, hogy a páciensek a rájuk vonatkozó, számukra érdekes, TPK-val kapcsolatos információkhoz hozzájussanak, másrészt, hogy a még nem tanúsított praxisok kedvet kapjanak a jövő legcsodálatosabb megoldásához, a minőségirányítási rendszer, az EMI kiépítéséhez.

Technikai információk

Oldalunkon a megjelent cikkek bevezetője mindenki számára elérhető, ám a teljes tartalmat csak előfizetőink láthatják. Honlapunk jobb felső sarkában a logó alatt található a belépés gomb. Erre kattintva meg kell adnia felhasználói nevét és jelszavát, amit minden előfizetőnkhöz eljuttatunk. Sikeres belépést követően az Adatmódosítás pontban találja magát, ahol is kérjük pontosítsa adatait, valamint a lap alján adjon meg új jelszót. Későbbiek folyamán bármikor módosíthatja adatait. Ha Ön még nem előfizető, akkor sem bosszantjuk az előfizetés procedúrájával, mindössze rá kell klikkelnie, hogy meghatározott időn belül előfizető kíván lenni, és máris minden további tartalomhoz hozzáfér. Ez esetben saját maga adhat meg tetszőleges felhasználónevet és jelszót, amit a rendszer rögzít és visszaigazol.

Kérjük, kritikáival, javaslataival és információival segítse elő, hogy közösen a magyar egészségügy legjobb portáljává válhassék a legátfogóbb, felhasználó központú, minőségirányítottan működő praxis.hu.

 

A MAPOSZ orvos-auditori bizottsága

 

Bezár